Boek
Nederlands

Een winter in het Zuiderland

Virginie Loveling (auteur), Ludo Stynen (inleider)
In de winter van 1886-1887 maakte de vijftigjarige schrijfster Virginie Loveling met een bevriend echtpaar een lange reis naar de Azurenkust en Italië. Anders dan bij veel tijdgenoten die achteraf een verhaal of een persoonlijke reisgids op papier zetten, heeft haar relaas, Een winter in het Zuiderland (1890), pas in laatste instantie aandacht voor kunstwerken en andere bezienswaardigheden. Haar n
Titel
Een winter in het Zuiderland / Virginie Loveling ; ingeleid, geëditeerd en geannoteerd door Ludo Stynen
Auteur
Virginie Loveling
Inleider
Ludo Stynen
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Davidsfonds Uitgeverij, 2022
414 p. : ill.
ISBN
9789022338810 (hardback)

Besprekingen

Vakantieliefde in Nizza

Virginie Loveling (1836-1923) bracht meer dan een eeuw geleden een winter in Zuid-Frankrijk en Italië door. Ze maakte van haar reisverhaal geen verkapte reisgids, integendeel, ze gaat zelfs de liefde niet uit de weg.

Sinds Jannah Loontjens en ik de Fixdit* Podcast maken en ik me in de eerste helft van 2021 op de heruitgave van Virginie Lovelings magistrale roman Een revolverschot (1911) wierp, heb ik meer oog gekregen voor mensen die met kennis en zorgvuldigheid waardevol werk van overleden auteurs op de kaart houden. Ludo Stynen is zo iemand. Als kenner van de negentiende- en begin twintigste-eeuwse Vlaamse literatuur schreef hij vijf biografieën, waaronder Rosalie en Virginie. Leven en werk van de gezusters ­Loveling in 1997. Ook bezorgde hij in 1999 met Sylvia Van Peteghem het bekende oorlogsdagboek van Virginie Loveling. En nu is er - mooi uitgegeven door Davidsfonds - Een winter in het Zuiderland uit 1890, door Stynen ingeleid en geannoteerd.

Het is een verslag van een reis die Loveling, toen vijftig, in de winter van 1886-1887 ondernam. Hoewel haar werk doorgaans veel lof te beurt viel, kon dit boek op weinig bijval rekenen. De meeste reisverslagen van toen, legt Stynen in…Lees verder

Over Virginie Loveling

Marie Virginie Loveling (Nevele, 17 mei 1836 – Gent, 1 december 1923) was een Vlaams dichteres en schrijfster. Zij heeft enkele malen het pseudoniem W.G.E. Walter gebruikt.

Biografie

Virginie Loveling is geboren en getogen in het Oost-Vlaamse Nevele. Haar ouders waren Marie Comparé en de uit Papenburg (Nedersaksen) afkomstige Herman Anton Loveling, die zelfmoord pleegde in 1846, toen Virginie tien jaar oud was. Door haar vader had ze de Duitse nationaliteit, die ze in 1879, na de dood van haar moeder, verruilde voor de Belgische.

Ze debuteerde, samen met haar twee jaar oudere zuster Rosalie, met realistische, observerende gedichten, die een sentimentele ondertoon hadden. Na Rosalies vroegtijdige overlijden in 1875 schreef ze in hoofdzaak novellen en romans in een vrij sobere en realistische stijl.

De scherpe politieke tegenstellingen van haar tijd inspireerden haar tot twee antikatholieke werken (In onze Vlaamsc…Lees verder op Wikipedia