Boek
Nederlands

Operatie Shylock : een bekentenis

Philip Roth (auteur)

Operatie Shylock : een bekentenis

De schrijver ontmoet zijn dubbelganger die de vernietiging van de joden in Israe͏̈l door een atoomoorlog probeert te voorkomen.
Titel
Operatie Shylock : een bekentenis
Auteur
Philip Roth
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Operation Shylock : a confession
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 1993
442 p.
ISBN
90-290-4362-8

Besprekingen

In Israël wordt het z.g. diasporisme gepropageerd door een man, die zich uitgeeft voor Philip Roth. Zo verwerkt de auteur zichzelf en nog een aantal andere werkelijk bestaande personen in zijn roman, waarin fictie en werkelijkheid in elkaar overgaan. Twijfelend aan zichzelf doet de schrijver in de roman weinig aan de persoon die zich voor hem uitgeeft. Maar door ook een uiterlijke gelijkenis wordt de situatie steeds vreemder. De constructie geeft de auteur volop gelegenheid voort te borduren op het jood-zijn, de sfeer in Israël, waar juist de opstand van jonge Palestijnen begonnen is, het proces Demjanjuk en de onoplosbare problemen in het Midden-Oosten. Een interessant en spannend relaas. Lof voor de uitstekende vertaling. Pocketeditie; kleine druk, krappe marge.

Over Philip Roth

Philip Milton Roth (Newark, New Jersey, 19 maart 1933 – New York, 22 mei 2018) was een Amerikaanse literaire schrijver. Hij werd geboren als kind van tweede generatie Joods-Amerikaanse ouders.

Leven

Roth behaalde in 1955 zijn master in Engelse literatuur, waarna hij zijn dienstplicht vervulde. Hij doceerde literatuurwetenschappen aan diverse Amerikaanse universiteiten, het laatst aan de University of Pennsylvania. Vanaf 1992 legde hij zich geheel toe op het schrijven.

Op 22 februari 1959 trouwde Roth met Margaret Martinson, van wie hij zich in 1964 liet scheiden van tafel en bed. Margaret overleed in 1968 na een auto-ongeluk. In 1990 trouwde Roth met de actrice Claire Bloom; in 1994 gingen ze uit elkaar. Bij de verschijning van zijn roman I Married a Communist (1998) werd Roth door verschillende journalisten bekritiseerd omdat hij zijn breuk met Bloom zou hebben verwerkt in het mislukte huwelijk van zijn personages Ira…Lees verder op Wikipedia