Boek
Nederlands

Robby en zijn vrienden

Kolet Janssen (auteur), Klaas Verplancke (illustrator)
+1
Robby en zijn vrienden
×
Robby en zijn vrienden Robby en zijn vrienden
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Robby, Lena, Jeroen en Fatmira willen een leuk optreden bedenken voor het schoolfeest. Maar bij alle vier is thuis weinig geld, dus ze kunnen geen dure spullen kopen. Dat is soms best lastig, maar vrienden zijn het allerbelangrijkst! Oblong prentenboek met eenvoudige zachtgekleurde illustraties. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Robby en zijn vrienden
Auteur
Kolet Janssen
Illustrator
Klaas Verplancke
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2016
[30] p. : ill.
ISBN
9789462911758 (hardback)

Besprekingen

Robby en zijn vrienden Lena, Jeroen en Fatmira bedenken wat ze zullen gaan doen voor het schoolfeest: goochelen, dansen, zingen en voor clown spelen. Alle vier komen ze uit een arm gezin waarin het gebrek aan voldoende geld zorgen geeft, waarmee ook de kinderen worden geconfronteerd. Soms is er geen geld om een kapotte stofzuiger te vervangen, een reparatie aan het huis uit te voeren of een nieuw T-shirt voor het schoolfeest te kopen. Aardig verhaal met een onderwerp dat niet vaak voorkomt in een prentenboek en waarin de kinderen constateren dat vriendschap belangrijker is dan veel geld hebben. Vrij uitgebreide tekst en vrij sober geïllustreerd met zwartomlijnde, eenvoudige, met zachte kleuren ingekleurde, duidelijke tekeningen. Prentenboek in oblong formaat uitgegeven in samenwerking met de Vlaamse stichting 'Samen tegen Armoede'. Vanaf ca. 5 jaar.

Robby en zijn vrienden

Er wordt enorm naar gevraagd: (prenten)boeken waarin de verschillende thuissituaties van kinderen eens worden uitgelicht. Wat bij het ene kind thuis de normaalste zaak van de wereld is, is bij het andere kind ondenkbaar. Is het traditionele huishouden met papa, mama en hun kroost in onze huidige samenleving nog de norm? Kinderen komen in aanraking met andere culturen, gewoontes en gezinssamenstellingen. In dit prentenboek worden de gezinnen van Lena, Jeroen, Fatmira en Robby in de kijker gezet. De kinderen moeten voor school samenwerken. Al tijdens het brainstormen wordt het duidelijk dat iedereen anders is, al is het maar door de verschillende ideeën die ze aanbrengen. Robby komt uit een gezin dat het niet breed heeft, Fatmira is een moslimmeisje en wordt volgens die waarden opgevoed, Jeroens ouders zijn gescheiden en Lena’s vader kan niet werken wegens rugproblemen. Ondanks de verschillen proberen de kinderen en de ouders de schoolopdracht tot een goed einde te brengen. Door elka…Lees verder

Over Kolet Janssen

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Filip Naudts

Kolet Janssen (Hasselt, 18 april 1955) is een Belgisch jeugdauteur.

Biografie

Janssen studeerde godsdienstwetenschappen en filosofie in Leuven en gaf tot 2006 les in het middelbaar onderwijs. Daarna legde ze zich voltijd toe op het schrijven en het geven van lezingen en workshops.

Janssen won op twaalfjarige leeftijd de nationale opstelwedstrijd van het Davidsfonds. Haar verhalen gaan vaak over gewone kinderen die bijzondere dingen meemaken. Ze spelen zich meestal hier en nu af, maar laten soms een glimp zien van een andere wereld.

Janssen schrijft ook non-fictie voor kinderen: over geloof, verliefdheid, familie, leven en dood. Ze werkt als freelance-journaliste voor de tijdschriften van Averbode (Zonnestraal, Zonneland, Samuel en Simon).

Voor de website van de VRT (De Redactie) schrijft Janssen columns waarin ze haar gedachten verwoordt over wat er in de maatschappij leeft. Ze blogt ook op kerknet.be en op…Lees verder op Wikipedia

Suggesties