Titel
De boer die sterft / Karel van de Woestijne ; met kunstwerken van Constant Permeke en een uitleiding van Prof. Dr. Dirk de Geest
Auteur
Karel van de Woestijne
Illustrator
Constant Permeke
Nawoord
Dirk de Geest
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2004
92 p. : ill.
ISBN
90-6306-505-1 (hardback) 9789063065058 (hardback)

Besprekingen

Met Gezelle en Van Ostaijen behoort Van de Woestijne (1878-1929) tot de grootste dichters van Vlaanderen, maar zijn proza evenaart zijn poëzie. Deze verzorgde uitgave bevat twee prozastukken: de 'Laethemsche brieven over de lente' (32 p.; 1901) en 'De boer die sterft' (30 p.; 1918), een klassieke tekst in de Nederlanse letteren. Tussendoor 13 kleurenreproducties, veelal over twee pagina's, van werk van Constant Permeke (1886-1952), de belangrijkste schilder van het Vlaams Expressionisme. Van de Woestijne en Permeke verbleven beiden in het kunstenaarsdorp Latem, en de schilderingen passen wonderwel bij de kleurrijke teksten over de lente; ook schetsen ze treffend het armoedige, sombere landschap waarin de boer toentertijd leefde en werkte. En stierf. Het lezen vergt een blijvende concentratie vanwege de ouderwetse Vlaamse taal, waarin sommige woorden bovendien onduidelijk blijven. In veel woorden zijn de lettergrepen losgemaakt via een scheidingsteken. Maar de doorzettende lezer verdwi…Lees verder

Over Karel van de Woestijne

Carolus Petrus Eduardus Maria (Karel) van de Woestijne (Gent, 10 maart 1878 - Zwijnaarde, 24 augustus 1929) was een Vlaams schrijver en broer van de schilder Gustave.

Biografie

Karel van de Woestijne werd geboren in de Sint-Lievenspoortstraat te Gent. Aan zijn geboortehuis hangt een gedenkplaat. Zijn jeugdjaren bracht hij echter door in het nummer 106 in de Sleepstraat in Gent (waar ook een gedenkplaat hangt). Toen hij twaalf was, stierf zijn vader, een koperslager, aan een beroerte, waardoor hij het morele gezag overnam over zijn broers Edward, Maurice en Gustave. Hij genoot zijn middelbaar onderwijs aan het Koninklijk Atheneum aan de Ottogracht te Gent. Hij was erg getroffen door het Franse symbolisme en de poëzie van Charles Baudelaire.

In Gent studeerde hij ook Germaanse filologie. Hij verbleef van april 1900 tot januari 1904 en van april 1905 tot november 1906 te Sint-Martens-Latem.

In 1903 stierf zijn moeder…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek