Boek
Nederlands

Nijntje en Nina : beste vriendjes

Dick Bruna (illustrator)
+1
Nijntje en Nina : beste vriendjes
×
Nijntje en Nina : beste vriendjes Nijntje en Nina : beste vriendjes

Nijntje en Nina : beste vriendjes

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Nijntje heeft een donker vriendinnetje in een heel ver land. Als Nina komt logeren, is Nijntje heel erg blij. Vierkant prentenboekje met eenvoudige tekeningen in heldere kleuren en tekst op rijm. Vanaf ca. 2 jaar.
Onderwerp
Vriendschap
Titel
Nijntje en Nina : beste vriendjes
Illustrator
Dick Bruna
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Mercis Publishing, 2023 | Andere uitgaven
[12] p. : ill.
ISBN
9789056479473 (hardback)

Besprekingen

Nijntje heeft een correspondentievriendin in een ver land: Nina. Op een dag komt deze met het vliegtuig en blijft logeren. Nina ziet er hetzelfde uit als Nijntje, maar is bruin van kleur. Nijntje zou ook wel bruin willen zijn. Vierkant prentenboekje met op de linkerbladzijde een tekst op rijm; op de rechterbladzijde, de bekende eenvoudige, zwartomlijnde Bruna-tekeningen, hoofdzakelijk blauw en rood ingekleurd, met een paar steunkleuren. De tekst is eenvoudig van stijl; de rijmvorm is abcb. Schreefloze letter, vet gedrukt, zonder hoofdletters en punten (wel komma's en dubbele punten), veel wit tussen de vierregelige tekst. Vriendschap tussen 'bruin' en 'wit' wordt via de Nijntjes op eenvoudige wijze verteld. Dat Nijntje Nina's huidskleur zo mooi vindt, krijgt nogal nadrukkelijk aandacht. Goed te gebruiken voor peuters en jonge kleuters wanneer het gaat over verschil in uiterlijk. Vanaf ca. 2 jaar.

Nijntje en Nina

Een speciale uitgave van de klassieker 'Nijntje en Nina' - dat voor het eerst verscheen in 1999 - in een XL-editie. Het boek werd in een nieuwe editie uitgebracht in het kader van de jeugdboekenweek 2019 waarin het thema 'vriendschap' centraal staat. In het boekje is de klassieke tekenstijl behouden. Er werd niet gekozen voor de vernieuwde 3D tekeningen die in sommige recente verhalen wel opduiken.In dit verhaaltje - geschikt voor jongste kleuters - heeft Nijntje een pennenvriendin, Nina. Eerst schrijven ze briefjes naar elkaar, maar dan komt Nina ook op bezoek. Ze hebben het fijn samen en zijn goede vriendjes.Iedereen kent ondertussen de gekende teken- en verhaalstijl van Dick Bruna. Het blijft een fijn verhaaltje met in de hoofdrol een van de best gekende en geliefde konijntjes.


Over Dick Bruna

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Dolph Kohnstamm

Hendrik Magdalenus (Dick) Bruna (Utrecht, 23 augustus 1927 – aldaar, 16 februari 2017) was een Nederlandse grafisch vormgever, tekenaar en schrijver van kinderboeken. Hij werd wereldberoemd met zijn kinderboekjes over nijntje.

Levensloop

Bruna werd geboren als oudste zoon van de uitgever Abs Bruna (1902-1996). Zijn roepnaam was aanvankelijk Henk. In zijn jeugd was hij wat gezet, daarom noemde zijn moeder hem Dikkie. In de Tweede Wereldoorlog zat het gezin enkele jaren ondergedoken in Loosdrecht, omdat de vader Arbeitseinsatz in Duitsland wilde voorkomen. Na de oorlog vervolgde Bruna zijn middelbareschoolopleiding maar daar stopte hij al snel mee. Het was de bedoeling dat hij in de voetsporen van zijn vader, grootvader en overgrootvader zou treden en uitgever zou worden. Om zich hierop voor te bereiden vertrok Bruna naar Londen en Parijs. In Parijs bezocht hij veelvuldig allerlei musea, wat hem ertoe aanzette om kunstenaar te wo…Lees verder op Wikipedia