Niet te stoppen

Angie Thomas (auteur), Aimée Warmerdam (vertaler), Akwasi (vertaler)
Net als Bri (16, ik-figuur) lijkt door te breken als rapper, verliest haar moeder haar baan en dreigen ze uit hun huis te worden gezet. Vanaf ca. 15 jaar.
Titel
Niet te stoppen / Angie Thomas ; vertaald door Aimée Warmerdam ; raps vertaald door Akwasi
Auteur
Angie Thomas
Vertaler
Aimée Warmerdam Akwasi 1988-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
On the come up
Uitgever
Amsterdam: Moon Young adult, © 2019
379 p.
ISBN
9789048848324 (paperback) 9789048862931 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Rappen om onrecht aan te klagen

Voor haar tweede boek kiest Angie Thomas opnieuw een Afro-Amerikaanse achterstandswijk als decor en vooroordelen als onderwerp. Vuurwerk gegarandeerd, ook in de taal. De Amerikaanse revelatie bevestigt haar talent.

Sinds het verschijnen van The hate U give in 2017 heeft de Afro-Amerikaanse jeugdliteratuur er een nieuwe stem bij die klinkt als een klok: Angie Thomas. In haar debuut vertelde de Amerikaanse het pakkende en actuele verhaal van een zestienjarig meisje dat zich aansluit bij Black Lives Matter nadat ze getuige is van de moord op een zwarte jongen door een politieman. Het boek sloeg in als een bom. Nauwelijks twee jaar later is The hate U give uitgegroeid tot een internationale bestseller. Het boek werd verfilmd en won belangrijke prijzen, waaronder de Duitse Jugendliteraturpreis. Op zich is het al een wonder dat Angie Thomas er in die drukte in slaagde een nieuwe roman te schrijven, maar met Niet te stoppen overtreft ze haar debuut zelfs. De titel van haar nieuwste boek is niet alleen op haar hoofdpersonage, maar ook op haarzelf van toepassing.

Opnieuw kiest Thomas voor een achtergestelde Afro-Amerikaanse wijk als setting voor haar verhaal. De zestienjarige Bri heeft al een b…Lees verder

De 16-jarige Bri (ik-figuur) zit op het Midtown College voor kunstonderwijs. Moeder Jay (ex-drugsverslaafde) wil haar dochter een goede toekomst bieden, en vindt dat deze school meer kansen biedt dan de school in hun eigen arme buurt. Op school is Bri echter regelmatig betrokken bij incidenten. Bri droomt van een carrière als wereldberoemde rapper (vader was ooit een raplegende, maar werd vermoord toen Bri nog kleuter was). En dan krijgt Bri de kans om te laten zien wat ze kan. Al haar frustraties uit ze in een eigen freestyle rap. Ondertussen raakt moeder haar baan kwijt en dreigen ze hun huis uitgezet te worden. Alles lijkt pas echt mis te gaan, als Bri’s nummer viraal gaat. Haar woorden worden verkeerd geïnterpreteerd, waardoor Bri wordt weggezet als crimineel. Prachtig menselijk verhaal van Afro-Amerikaanse schrijfster over de situatie van arme gezinnen in de zwarte arbeidersklasse, over het blijven vechten voor je dromen, ook al zit het tegen. Vlotte schrijfstijl met prima passen…Lees verder